RECENZE| Červený trpaslík: Nekonečno vítá ohleduplné řidiče

Název: Červený trpaslík: Nekonečno vítá ohleduplné řidiče
Série: Červený trpaslík
Díl: #1
Autor: Rob Grant, Doug Naylor
Překladatel: Ladislav Šenkyřík
Počet stran: 212
Rok vydání: 1989
Nakladatelství: Argo

U této recenze je již z nadpisu poznat, koho nejvíce zaujme – právě diváky populárního britského seriálu. Já osobně jsem šílenec, který ve svých nejlepších letech znal názvy dílů všech osmi tehdejších sérií nazpaměť, a co se týče deváté či ne tak dávno dotočené závěrečné série, i tam bych po kratším zamyšlení dovedl povyprávět značnou část příběhu.

Pro ty, kdo by snad seriál neznali, krátce vysvětlím:
Na těžařské kosmické lodi z třiadvacátého století slouží mimo jiné technik třetí třídy David Lister, beznadějný břídil a povaleč, a jeho nadřízený, druhý technik Arnold Rimmer, naopak beznadějný pedant, člověk trpící napoleonským komplexem a naprosto závislý na řádu a pravidlech. A aby tato výbušná směs byla dokonalá, na lodi dojde ke katastrofě. Tu přežije jedině Lister, který je probuzen ze stavu nevědomí tři miliony let poté, tedy v době, kdy je na lodi konečně bezpečno. A aby samotu přežil a nezešílel, lodní počítač přivede k životu hologram – tedy počítačovou simulaci jednoho člena posádky – koho jiného než Rimmera...

Již málokdo ví nebo si uvědomí nejen to, že seriál vznikl už v roce 1993, ale že také existuje knižní předloha, o čtyři roky starší. Ta nás zavádí do doby nějakou dobu před havárií. Na měsíc Titan. Za člověkem sedícím v kradeném taxíku, čekajícím na dalšího zákazníka. Snad nastřádá za den tolik, aby si mohl dovolit něco k snědku a ještě mu zbylo na pronájem jeho skromného příbytku (čti nádražní skříňky). Ten člověk živoří a proklíná se za ten flám v ulicích Londýna, který ho dostal do téhle šlamastyky. Jistě poznáváte našeho Davida Listera.

Jde o dosti tenkou knihu – také po té první vyšlo několik dalších dílů – proto se snadno četla, ačkoliv by mě upřímně zajímalo, jak by vypadaly mé představy o jednotlivých postavách, neznat tak dokonale jejich seriálové varianty. Zajímavé bylo i pozorovat snahy scénáristů seriálu (jehož autoři jsou zároveň autory této knihy), kdy některé pasáže jsou s jednotlivými díly téměř dokonale identické (a co je ještě zajímavější, že i když jsou identické, jsou také zpřeházené), jiné seriálové logice zcela odporují, a navzdory těm opsaným epizodám, v knize se odehrává úplně jiný příběh než v seriálu. Musím ale autorům vyseknout poklonu, o smích rozhodně připraveni nebudete.

Červený trpaslík je vlastně tak trochu rozporuplný seriál – najde se mnoho lidí, kteří tvrdí (má maličkost je mezi nimi), že jeho český dabing je lepší než originál. A k tomuto paradoxu přidávám druhý, že seriál je lepší než jeho knižní předloha – ano, příběh se tam ubírá jiným směrem a předlohy se nedrží, jen toho humoru je v něm jaksi víc – kniha je vtipná, to ano, ale na ty povedenější díly zkrátka nemá. Pro seriálové magory, jako jsem já, je ovšem její vlastnictví nutností, vyřeší se v ní mnoho otázek, které by bez jejího poznání divák pouze přelétl.
Víte například, kdy se Lister setkal s Rimmerem poprvé?
A proč vlastně Lister nastoupil na Červeného trpaslíka?
A jak to bylo s jeho kočkou?
A další.

Kniha to není perfektní, ale za přečtení určitě stojí.
Tři bichle tedy ochotně dám.

Phillippe



2 komentáře:

  1. Já MILUJU Červeného trpaslíka!! :D Vůbec jsem netušila, že existuje i kniha, znám jen seriály a ty doopravdy zbožňuji. Určitě se po knize porozhlédnu.

    OdpovědětVymazat
  2. To se podívej, jestli se ti líbí seriál, tak to bude hezké doplnění :)

    OdpovědětVymazat