RECENZE| Polosvět: Zima

Název: PoloSvět: Zima
Autor: Rod Rees
Překladatel: Věra Procházková
Počet stran: 532
Rok vydání: 2011
Nakladatelství: Jota

Byl vytvořen počítač. Nejvýkonnější počítač všech dob, s výkonem 30 YotaQuFlops, tedy téměř neomezenou výpočetní kapacitou. Na tomto počítači armáda Spojených států provozuje simulaci plně realistického světa, který dostal název PoloSvět (poznámka čtenáře: originální anglický výraz DemiMonde byl výraz často užívaný pro dekadentní nebo pokleslou společnost až do konce 19. století) a který používala pro armádní výcvik v extrémně nepředvídatelných podmínkách městského boje. Svět obývá 30 milionů naprosto autonomních obyvatel, tzv. simulů, je rozdělen do pěti čtvrtí - jakýchsi městských států, každý se svou vlastní náboženskou doktrínou a s fanatickými šílenci coby vůdci. A počítač sám vybral na pozici těch šílenců smetánku celé lidské historie: Reinharda Heydricha, Lavrentije Beriju, hrabě Robespierra, Tomase de Torquemadu a mnoho dalších. Svět žil vlastním životem čtyři roky. Pak se stalo něco nečekaného: dcera prezidenta Spojených států, Norma Williamsová, vstoupila do PoloSvěta, kde byla zajata. Zchudlá studentka Ella Thomasová projde zdlouhavým výběrovým řízením, aby se nakonec vydala Normu vysvobodit...

Jak jsem se k této u nás relativně neznámé knize, potažmo sérii, vlastně dostal... Za vše mohu poděkovat mé Janičce, která si velice ráda kupuje knihy, dokonce tak ráda, že je všechny zdaleka nestíhá přečíst. A tak jsem udělal krásný psí kukuč, a první knihu z tetralogie Polosvět jsem měl v ruce.
Zajímavý je už jen ten koncept, že se jednotlivé díly tetralogie jmenují Zima, Jaro, Léto a Podzim, podle ročních období, která se zrovna odehrávají v PoloSvětě. A navíc: když zároveň prozradím, že v Polosvětě se skrývá skvělý steampunkový příběh, už je jasné, že své čtenáře si tato série jistě najde. Steampunkové filmy jsem viděl dva, oba stály za starou domácí obuv, steampunkový design se mi neobyčejně líbí, ale uznávám, že do praktičnosti a využitelnosti má stejně daleko jako Aleister Crowley k romantickému večeru ve dvou. Steampunkovou knihu jsem ale dostal do ruky vůbec poprvé. A jak se postupně pročítám dál a dál, ke steampunku se čím dál více přidávají i fantasy prvky, i ty mytologické a okultní, a vzniká tak naprosto neopakovatelná atmosféra, kterou nedovede vytvořit ani fantasy, ani sci-fi, ani historická kniha - podtitul všech knih série Polosvět zní: Minulost, která nebyla, budoucnost, která nesmí být.

Na začátku máme pár zdánlivě nesourodých příběhů: příběh Elly Thomasové, daemona vyslaného do PoloSvěta, jejího průvodce Vaňky Majkova a odporného chlíváka Burleska Bustarda, který Elle nabídl práci. Mimo to sledujeme osud bývalého šlechtice Dashwooda a jeho dcery, a zároveň i situaci v nejvyšších kruzích vedení ForthRightu (zkomolené Fourth reich, v překladu z "anglo-němčiny" Čtvrtá říše). Nemusím ani psát, že příběhy se nakonec spojí a splynou v jeden.

A nyní mé osobní dojmy. Co je na knize opravdu nesnadné, je  prokousat se začátkem. Od první stránky je čtenář zavalen terminologií z PoloSvěta, a až v postupných vysvětleních na začátku každé kapitoly se dozví, co vlastně znamenají. Na to se dá ale zvyknout, a ta první hodinka tápání bude štědře odměněna.
Abych se přiznal, trochu jsem měl vítr z toho, na co narazím. Že půjde o steampunk jsem
nevěděl, měl jsem za to, že to bude obyčejné sci-fi. V rámci sci-fi: Norma je náctiletá, Ella je náctiletá, a ženské náctileté hrdinky jsou podle mého střízlivého názoru snad v každé druhé knize. Vaňka jako darebák a rebel, který pomáhá náctileté hrdince v neznámé světě, i to je mi docela povědomé. I laboratorní procedůra na začátku knihy je něco, co už jsem, nemýlím-li se, někde četl, byť oceňuji Ellin smysl pro humor. Ale i když nemám rád tahle drobná klišé, pro tuhle knihu žádné ze zmíněných není rozhodně vadou na kráse, ba právě naopak jsou nedílnou součástí, a já bych si zkrátka nedovedl na jejich místa dosadit kohokoliv jiného.

Žití&více je režim stravování a životního stylu
UnFunDaMentalismu, který směřuje k detoxikaci
těla a očištění zpevněného astrálního éteru
(látky tvořící tělo simulů). Móda je tedyneokázalá
a zahaluje celé tělo, jejím smyslem je skrýt,
spoutat a ovládnout instinktivní vilnou
přirozenost mužů a (zejména) žen.
Obrázek pochází z Léta, jiné zajímavé doplňky
najdete i v ostatních dílech.
Co tedy touto knihou získáte a co jsem jí získal já? Unikátní kousek, který si bere to nejlepší z toho i toho i toho, ve výsledku nejde přirovnat k ničemu, čte se skoro sám, přestává se číst nesnadno, je tajemný, nepředvídatelný, má atmosféru, kterou neměla žádná kniha nikdy a nikde. A možná po eventuálním zfilmování by se z ní stal první steampunkový film, který by nevypadal jako kříženec Pátého elementu, Mary Poppins a Pokémonů. Koneckonců Vaňku si představuji jako naprosto dokonalou roli pro Johnyho Deppa. Ti vzdělanější, to je také nutno dodat, navíc ocení kouzelnou ironii, nadsázku a humor, s kterými autor vytvářel reálie PoloSvěta. Podtrženo, sečteno, prvnímu Polosvětu zaslouženě nepatří nic menšího než pět knih, tlustých a těžkých jako Zlaté stránky, Hra o trůny a Ekonomie od Holmana dohromady!


Phillippe


1 komentář:

  1. Nejvíc mě mrzí, že zatím nevyšel Podzim. Prosím....Jana

    OdpovědětVymazat