RECENZE| Levhart

zdroj: www.knihazlin.cz

Název: Levhart (Panserhjerte)
Autor: Jo Nesbø
Počet stran: 722
Rok vydání: 2013
Vydavatel: Kniha Zlín

Jo Nesbø nám připravil již osmou knihu, ve které vystupuje svérázný detektiv Harry Hole. Ten se "léčí" v Hongkongu ze špatných vzpomínek, skrývá se před věřiteli a vlastně před celým světem. V tu dobu začne řádit v Oslu vrah, který zabíjí dosud neznámým způsobem. Jeho oběti utonou. Ve vlastní krvi. Případu se ujímá osloské oddělení vražd, které si ale, přiznejme, neví s takovým případem rady. Do Hongkongu je tudíž vyslána mladá policistka Kaja Solnessová, aby přivedla zpět Harryho Holea, který jako jediný dokáže dopadnout vraha. Harry Hole se najednou ocitá ve svém starém životě detektiva a případ ho provádí po norských horách, ale i po dalekých pláních Afriky.

Tahle kniha je droga. Pořád jsem ji musela číst, pořád mi vrtalo hlavou, kdo je vrah a nedala mi pokoj, dokud jsem nedočetla poslední stránku. A že to šlo rychle, i přes to, jaká je to objemná kniha. Harry Hole je jeden z mých nejoblíbenějších detektivů. Kašlu na to, že je to protivný alkoholik, mě prostě baví. Má problémy jako každý normální člověk a občas ho srazí na zem, ale on se jim opět dokáže postavit. To se mi na něm líbí, je to bojovník. I když v Levhartovi to zvládá hůř a hůř, "pomáhá" si alkoholem a opiem a ničí se nám před očima. Ale má i srdce, i když se ho snaží skrýt a já jsem ráda, že nám to Nesbø v Levhartovi dokázal. Harry je také neuvěřitelný dříč a jeho práce je pro něj všechno. Je to inteligentní chlap, ale má svojí hlavu a kolikrát si dělá tak trochu co chce on a ne jeho nadřízení.
zdroj: http://peacefulkitchenette.files.wordpress.com/

Samotná knížka je velmi čtivá, napínavá a děj nikde nevázne. Střídá se několik úhlů pohledu na příběh, nesledujeme pouze Harryho, což já velmi oceňuju. V první kapitole sledujeme oběť vraha a tiše trpíme s ní, když ochutnává nový vraždící nástroj. Získáváme i malé náhledy do vrahových pocitů, nebo se snažíme přivést Harryho zpátky do Osla společně s Kajou. Místy celkem drastické pasáže střídají klidnější, ale pokud máte slabý žaludek, nedoporučuju ty detailní popisy číst. Já vydržím ledacos, ale to, co se stalo ke konci knihy, otřáslo i mnou. Teda jako smekám před autorem, takovou husí kůži mi nažene máloco.

Na cesty do školy s sebou neberu takové tlusté knihy. Ale pardon, tohle nešlo. Obzvlášť pokud víte, že vás čeká nudných pár hodin pauzy s představou, kolik za tu dobu můžete přečíst stran. Knihu jsem si skvěle užila, výlet do norských hor byl pro mě jak dělaný - někdy bych se tam ráda podívala. Namáhala jsem si mozkové buňky při vymýšlení pachatele, až jsem kolikrát vymyslela úplné absurdity. Mě teda konkrétně Nesbø perfektně překvapil, takový konec jsem nečekala.

Miluju Levharta. Miluju Nesbøa (pokud se takhle skloňuje, přijměte mou hlubokou omluvu, pokud jsem vymyslela nějaký patvar). Jeho knihy jsou skvělé a bohužel se musím přiznat, že jsem ještě všechny nečetla. Ale zároveň se těším, že mám ještě pár jeho kousků před sebou, než napíše novou knihu. Kterou si určitě koupím. Protože styl psaní pana Nesbøa mě baví a baví mě napětí a baví mě Harry. Vraždící nástroj v této knize vymyslel sám Nesbø, nic takového bohudík neexistuje a doufám, že se nikdo touto knihou nenechá inspirovat k jeho vyrobení. Každopádně super nápad vymyslet něco nového. Pokud máte chuť na severskou detektivku, neváhejte a sáhněte po Nesbøovi. Doporučila bych vám ale číst jeho knihy od začátku, tudíž od Netopýra. Před Levhartem byste si každopádně měli přečíst Sněhuláka, protože děj Levharta začíná tam, kde Sněhulák skončil.
Dávám 5/5.

Ukázka z knihy:




Video trailer:




3 komentáře:

  1. Super recenze! Už se těším až si tuto knížku sám přečtu. A doufám že vrahem není zahradník:D

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu Levhart mám již nějakou dobu na polici. Z důvodu jiné naléhavé práce její četbu neustále odkládám. Přečtení této poutavě napsané recenze.mě donutilo zahájit četbu ihned. Díky. . .

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju vám za ohlasy :) Knížku si určitě přečtěte, stojí za to :)

    OdpovědětVymazat