RECENZE| Andělé strážní

knihazlin.cz


Název: Andělé strážní
Autor: Kristina Ohlssonová
Počet stran: 506
Rok vydání: 2014
Vydavatel: Kniha Zlín

Ve stockholmském lesíku je nalezena rozřezaná mrtvola mladé ženy, kterou se podaří identifikovat jako Rebecu Trolleovou a která je už dva roky pohřešovaná. Případu se ujímá komisař Alex Rydh a jeho tým, nicméně vyšetřování stěžuje fakt, že hledat stopy po dvou letech není žádná sranda. Tomu nepřispívá ani odhalování dalších nálezů na místě činu, které nás zavedou do dob dřívějších, než pouhé dva roky a nutí nás se ptát, kdo ono místo využíval po desítky let jako úložiště obětí.


Při jízdě po jezdících schodech v metru většinou pokukuju po reklamách, protože co zajímavějšího tam člověk může dělat, pokud nechce očumovat spolujedoucí. Ale pokud na vás ze zdi kouká plakát s děsně zajímavou obálkou a vy z ní tušíte, že jde o váš oblíbený žánr, určitě se pochválíte, že tu jízdu trávíte zrovna takto. Andělé strážní mě zaujaly ihned. Jednoduchá, ale poutavá obálka s výrazně červeným orámováním jména slavné spisovatelky. Od nakladatelství Kniha Zlín. Bomba. Jakmile to bylo možné, přečetla jsem si anotaci a bylo jasno - bude moje.

Knížka je už třetí v pořadí od této autorky, avšak moje první. Informace z knih na sebe navazují, ale neměla jsem vůbec žádný problém s orientací, když jsem nečetla předchozí knihy (což ale musím brzo napravit). Kniha se zaměřuje hodně na vztahy mezi lidmi, hlavně na vztah mezi mladou policistkou Fredrikou a jejím starším přítelem Spencerem, který kvůli Fredrice a jejich dceři opustil manželku. Propracované vztahy jsou to nejlepší, co tato kniha může nabídnout. Postavy ožijí, vnímáte je jako skutečné, každá má svou vlastní povahu, své problémy a svá přání.
Nejsou to pouze policisté, co řeší případ, jsou to hlavně lidé, kteří musí řešit jak práci, tak i svůj osobní život. A to nenajdeme v každém detektivním příběhu, právě naopak. Kolikrát mám dojem, že postava detektiva je pouze k tomu, aby pracoval, ale už nemůže žít jako normální člověk a to mu na uvěřitelnosti moc nepřidává. A co si budeme povídat, konečně je tu také v policejním týmu ženská postava . K tomu všemu připočtěte švédské prostředí a máte z toho skvělou knihu.

Ačkoliv má kniha pět set stran, četla se skoro sama. Čtení mi ubíhalo neuvěřitelně rychle, nikde jsem se nezasekávala, nemusela jsem se nutit, abych v příběhu pokračovala, ale spíš jsem se od čtení odháněla, abych plnila jiné povinnosti. Odhalení vraha ke konci knihy není až tak překvapivé, protože dostáváte spoustu indícií, ze kterých si každý dokáže pachatele domyslet sám. Trochu jsem doufala, že nás třeba autorka ještě překvapí, ale ačkoliv se tak nestalo, nebyla jsem zklamaná. Bavily mě vztahy lidí v knize, nebylo mi jedno, kdo jak skončí a trpěla jsem s nimi a to je hlavní přínos tohoto příběhu.

Námět mi přijde skvělý, během čtení jsem si říkala, jak někdo může být tak zvrácený. Příběhu dodal na originalitě i starý film zachycující vraždu a u kterého nevíte, jedná-li se o skutečnost, nebo ne. Kniha mi utekla jako nic a já se těším, až si přečtu další knížky od této spisovatelky, protože píše skvěle, čtivě a děj má spád. Kdo má rád podobný žánr, určitě se po této knížce podívejte a přečtěte si ji, protože stojí za to.
Dávám 4/5.


Za poskytnutí e-knihy děkuji nakladatelství Kniha Zlín.
Knížku můžete zakoupit zde.

Ukázka:

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, od této autorky jsem ještě nic nečetla, i když mě docela láká :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju :) Určitě bys ji měla zkusit, je to taková trochu jiná detektivka, ale čte se úplně skvěle podle mého názoru, ačkoliv nemůžu mluvit za všechna díla :)

    OdpovědětVymazat