RECENZE| Zlodějka knih



Název: Zlodějka knih (The Book Thief)
Autor: Markus Zusak
Počet stran: 526
Rok vydání: 2014
Vydavatel: Argo

Hned na prvních stránkách této knížky na vás čeká Smrt. Ale nebojte se. Chce vám jen vyprávět příběh z období 2. světové války, příběh o přátelství, statečnosti, utrpení nevinných lidí a hlavně o dívce jménem Liesel Memingerové.
Liesel je německá dívka, která se musí vypořádat se smrtí svého bratra, odtržení od matky a obzvlášť s životem v novém městě s novou adoptivní rodinou. To vše na pozadí 2. světové války, která Liesel ovlivní život nejen účastí v Hitlerjugend. Spolu s Liesel se učíme číst, učíme se milovat knihy a příběhy v nich a začínáme mít rádi ji i její novou rodinu. Co se ale stane, když se jednou v noci u jejich dveří objeví Žid a požaduje pomoc...?

Miluju tuhle knihu! Od začátku do konce jsem hltala tento úžasný příběh, poetické psaní pana Zusaka (nepochybuji, že na tom má podíl i překladatel) a užívala si průvodkyni celého díla. Ačkoliv se zdá Smrt z počátku děsivá, skamarádila jsem se s ní velmi rychle a pochopila, že i ona má srdce. I kvůli tomuto patří veliké dík autorovi, který dokázal smazat předsudky vůči něčemu tak strašlivému, jako smrt.
Miluju hlavní hrdiny. Liesel je úžasné děvče s velikou láskou ke knihám, která se učí číst, aby si mohla vychutnávat krásu příběhů. Tak jako já si vychutnávala tento příběh. Lieselin nevlastní táta Hans, který ji v učení pomáhá, je pro mě hrdina. To, co dokázal on, by dokázal málokdo - hlavně za takových zlých časů.
A Maxe musí zbožňovat každý, jeho nesobeckou, přátelskou povahu i k lidem, kteří jsou "naprogramovaní" ho nenávidět.
Knížka sice nepatří k nejhubenějším, ale čte se sama. Ani jsem nemrkla a měla jsem za sebou 100 stránek. Je velmi čtivá, napsaná nádherným jazykem a doplněná o pár úžasných ilustrací, které příběh dokreslují. Tím, že příběh vypráví Smrt, se dozvídáme něco málo i o ostatních postavách. Občas mě sice mírně rozladilo prozrazování, kdo jak skončí. To se přeci nedělá. Ale taková jediná chybička nemůže soupeřit s celkovým dojmem na knihu. Příběh je občas smutný, ale to se dá očekávat, když jsme ve druhé světové. Snad vám to vynahradí chvíle strávené s tím či oním, který možná nedopadne nejlépe.
Mám pocit, že ani nemůžu říct, jak moc jsem si knížku oblíbila. Těch mých 5 hvězdiček mi najednou přijde strašně málo v porovnání s tím, jakým knihám jsem dala ten samý počet (nic proti Brownovi a Gillian). Vězte tedy, že dávám 5/5 a každý, opravdu každý si tuto knihu povinně přečte. Protože je dokonalá.
Malá vsuvka: Vlastním paperbackové vydání, protože v době, kdy jsem knížku sháněla, byla marně vyprodaná hardbacková verze. A včera jsem ji potkala v Luxoru. Tu hardbackovou. Obyčejně mám radši paperback, je takový lepší do ruky, ale přebal Zlodějky knih v hardbackové verzi...ach...Třeba ji někdy zachráním z plamenů...


Trailer k filmu:

Přeji hezký den!
Jeannette

2 komentáře:

  1. Na tuhle knížku čekám v angličtině, vypadá opravdu hodně dobře, četla jsem prvních pár stran a nemohla jsem přestat, takže se na ní vážně těším. :3

    OdpovědětVymazat
  2. Závidím, že ji máš před sebou :) Přečetla bych si ji znova, ale mám tolik knížek, že mi přijde líto číst jednu dokola a ostatní nechat nepřečtené. Snad se ti bude líbit tolik, jako mě :)

    OdpovědětVymazat