RECENZE| Policie


Název: Policie
Autor: Jo Nesbo
Překladatel: Kateřina Krištůfková
Počet stran
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Kniha Zlín

Anotace
Na místech, kde bylo v minulosti spácháno několik vražd, jež nebyly objasněny, jsou nalezeni mrtví policisté, kteří tyto zločiny tehdy vyšetřovali. Všichni byli rovněž zavražděni, a to nanejvýš brutálním způsobem. Policie postrádá jakoukoli stopu, a navíc se musí obejít bez svého nejlepšího vyšetřovatele. V nemocnici mezitím leží v kómatu těžce zraněný muž. Jeho pokoj střeží policisté a nikdo se nesmí dozvědět, jak se tajemný pacient jmenuje.



Knihy od Joa Nesboho jsou vždy nejočekávanějšími knihami roku. Obzvlášť, pokud se jedná o poslední, desátý díl série o známém policistovi Harry Holeovi. Hned ze začátku bych ráda podotkla, že nedoporučuji číst tuto knihu bez četby předchozích dílů, okradli byste sami sebe o čtenářský požitek. Po dočtení Přízraku jsem napjatě očekávala, jak bude pokračovat Policie. Tyto dvě knihy jsou totiž propojené daleko více, než jakékoli předchozí.

V Oslu řádí další sériový vrah a policie postrádá svého odborníka na tento typ zločinu. Musí si se vším tentokrát pomoci sami a dostává se tedy většího prostoru pro postavy, které dříve byly pouze na vedlejší koleji. Ačkoliv máme z předchozích dílů série ponětí o tom, kdo Harryho spolupracovníci jsou, v Policii se jim můžeme dostat víc pod kůži a poznat je blíž. Na scénu se také dostává Katrine, kterou můžeme znát již ze Sněhuláka.

Tím, že u policie nepracuje Harry, se také dostáváme k tomu, že si můžeme užít autorovo psaní bez jeho nejsilnější postavy a přesvědčit se, že jeho knihy nemají tak obrovský úspěch pouze díky Harrymu, i když tomu hodně napomáhá. Nesboho styl psaní je sám o sobě skvělý, kniha je čtivá a neustále se něco děje. Jdete ze zvratu do zvratu a napětím sotva dýcháte, stránka míjí stránku a čtete rychlostí blesku. Policie je od začátku do konce napěchovaná překvapením, silnými a dechberoucími momenty. V jednom případě jsem musela knihu na chvíli odložit a vydýchat to, možná chvíli proklínat Nesboho, že mi připravil takovou šokující situaci, ale po pár minutách jsem se ke knize musela vrátit zpátky, protože jsem potřebovala vědět, jak to bude dál. Každopádně se v knize občas vyskytují až brutální scény, což se nebude líbit těm, kdo nejsou fanoušky příliš mnoha krve.


Policie je perfektní zakončení celé série, určitě jedna z nejlepších knih. Nesbo se předvedl v nejlepší formě a celá kniha byla skvělá jízda. Konec knihy se povedl a celkově krásně doladil celé finále. Zůstaly nezodpovězené nějaké otázky a buď tím autor naznačuje, že se chystá někdy v této sérii pokračovat, nebo to je stejné jako se životem - nikdy nedostaneme odpověď úplně na všechno.

Celkové hodnocení
Kniha se mi velmi líbila, byla nabitá akcí a napětím a o překvapení tu nebyla nouze. Nesbo dokázal závěrečný díl série vypilovat do nejmenšího detailu. Vrátil se k vraždám probíhajících v až brutálním duchu, podobné těm ve Sněhulákovi. Děj je napínavý a zvrat tu čeká na každém kroku, příběh se postupně rozplétá a přes svou složitost je nakonec vysvětlení logické a odhalení vraha připraví překvapení pro nejednoho čtenáře.
Série o Harrym Holeovi je jedna z mých nejoblíbenějších sérií a Nesbo mi tímto připravil dokonalou závěrečnou tečku a prokázal, že si své postavení v mé knihovně určitě zaslouží. Pro každého, kdo má tuto sérii rád, je přečtení posledního dílu skoro povinnost. Pro ty, kteří se s Nesbom teprve setkávají, doporučím začít od prvního dílu a užít si sérii popořadě.
Za mě dostává Policie 5/5 a procentně bych neváhala a sáhla po tom nejvyšším hodnocení - 100%.

Za poskytnutí recenzní e-knihy velmi děkuji nakladatelství Kniha Zlín.
Knihu můžete pořídit v předprodeji, plánované vydání je 8. dubna 2015.




4 komentáře: